zaawansowane rozwiązanie w suplementacji najwyższej jakości źródłami białka
zbudowano na źródłach protein charakteryzujących się najwyższą wartością współczynnika wartości biologicznej, czyli izolacie (WPI), koncentracie (WPC) i hydrolizacie (WPH) białek frakcji serwatkowej mleka
dodatkowo charakteryzują się wzorcową wartością wskaźnika strawności PDCAAS, wyznaczanego na podstawie zapotrzebowania na poszczególne aminokwasy u ludzi i podatności danego źródła białka do jego strawienia
WPI, WPH i WPC stanowiące gros składu PRO WHEY SHAKE, cechują się dodatkowo bardzo wysoką zawartością aminokwasów o rozgałęzionych łańcuchach bocznych (BCAA) oraz aminokwasów siarkowych, w tym cysteiny- jednego z głównych składników glutationu - cząsteczki o bardzo silnym działaniu antyoksydacyjnym
spożycie porcji PRO WHEY SHAKE pozwalana na podniesienie poziomu aminokwasów w krwiobiegu już po około 15 minutach i utrzymanie tej tendencji nawet do ponad 2 h
działanie PRO WHEY SHAKE mające na celu przeciwdziałanie zaistnieniu wewnątrzustrojowych warunków sprzyjających rozpadowi białek mięśniowych, m.in. poprzez angażowanie aminokwasów do procesów energetycznych zostało wzmocnione dodaniem farmaceutycznej jakości wolnej L-glutaminy
ilość tego aminokwasu w tkance mięśniowej jest ściśle związana z jej zdolnością do syntezy białek
im wyższy poziom glutaminy w mięśniach tym silniejszy anabolizm
ponadto wraz z L-leucyną (bardzo duża zawartość w WPC, WPI, WPH) kontroluje szlaki sygnałowe hormonów anabolicznych (insulina, insulinopodobny czynnik wzrostu, mechaniczny czynnik wzrostu)
extra porcja tauryny
badania pokazują, że suplementacja tego aminokwasu pozwala na zwiększenie utleniania tłuszczu w trakcie submaksymalnego wysiłku, a także poprawę wytrzymałości u wytrenowanych sportowców
zwiększa również płynność błony komórkowej, poprawiając jej ochronę, jak również wykazuje silne działanie antyoksydacyjn
stosowanie pozwoli na wytworzenie optymalnego środowiska anabolicznego i antykatabolicznego w okresie około treningowym i przed snem
sprzyja to uruchamianiu rezerw energetycznych zgromadzonych w tkance tłuszczowej, chroniąc białka mięśniowe przed zagospodarowaniem ich na cele energetyczne
warto również dodać, iż składniki białkowe w sposób najbardziej istotny ze wszystkich makroskładników zwiększają energetyczny koszt trawienia, przez co podnoszą zapotrzebowanie energetyczne ponad poziom podstawowej przemiany w przedziale 20-35%
zwiększa wydatkowanie energetyczne organizmu, co przy zachowaniu diety wysokobiałkowej sprzyja osiągnięciu i utrzymaniu odtłuszczonej sylwetki
doskonale sprawdzi się również w okresie redukcji wagi ciała
niewątpliwą zaletą oprócz genialnych smaków, jest fakt, że doskonale syci, co zabija chęć na słodkie i słone przekąski, doprowadzając do ograniczania przyjmowania dodatkowych porcji kalorii